Page 127 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 21 ฉบับที่ 2
P. 127
J Thai Trad Alt Med Vol. 21 No. 2 May-Aug 2023 343
รายงานผลว่ามีฤทธิ์ต้านมะเร็ง การศึกษาครั้งนี้เป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาฤทธิ์เกี่ยวกับภูมิคุ้มกันและฤทธิ์ต้านการ
อักเสบของแกงไทย ซึ่งก่อนหน้านี้มีการศึกษาปริมาณสารส�าคัญกลุ่มฟีนอลิก เฟลโวนอยด์ และฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ
ของสารสกัดอาหารไทย ได้แก่ แกงเลียง ส้มต�า และผัดกะเพรา มาแล้ว ผลการศึกษาครั้งนี้สนับสนุนฤทธิ์ต้านการ
อักเสบของสมุนไพรพริกไทยและหอมแดงที่เป็นส่วนประกอบหลักของเครื่องแกงเลียง เห็นควรมีการศึกษาเพิ่มเติม
เกี่ยวกับกลไกการออกฤทธิ์ต้านการอักเสบต่อไป
ข้อสรุปและข้อเสนอแนะ: ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าส่วนประกอบหลักของแกงเลียง น่าจะมีฤทธิ์ต้านการ
อักเสบ อย่างไรก็ตาม การศึกษาครั้งนี้เป็นการศึกษาเบื้องต้นและท�าในระดับห้องปฏิบัติการ เห็นควรมีการศึกษาเพิ่ม
เติมเพื่อยืนยันผลในระดับสัตว์ทดลองและการศึกษาทางเภสัชวิทยาต่อไป
ค�ำส�ำคัญ: แกงเลียง, ความมีชีวิตของเซลล์, ฤทธิ์ต้านการอักเสบ, การลดปริมาณนิวเคลียร์ แฟคเตอร์ แคปป้าบี
Effect of Extraction Time of Kaeng Liang Paste on Cell Viability and
Anti-inflammatory Activity by NF-kB Induction
Duangkaew Panyaphu , Arnatchai Maiuthed , Pitchakorn Chantharangkura ,
‡
†,‡
*,**
Pattarawit Rukthong , Pattamapan Lomarat #
§,¶
* Department of Thai Traditional and Alternative Medicine, Ministry of Public Health, Talat Khwan Subdistrict,
Mueang District, Nonthaburi 11000, Thailand.
† Department of Pharmacology, Faculty of Pharmacy, Mahidol University, Thung Phaya Thai, Ratchathewi,
Bangkok 10400, Thailand.
‡ Unit of Molecular Ageing Research, Faculty of Pharmacy, Mahidol University, Thung Phaya Thai, Ratchathewi,
angkok 10400, Thailand.
§ Department of Pharmaceutical Technology, Faculty of Pharmacy, Srinakharindwirot University, Ongkharak Subdistrict,
Ongkharak District, Nakhon Nayok 26120, Thailand
¶ Center for Excellence in Plant and Herbal Innovation Research, Strategyic Wisdom and Research Institute,
Srinakharinwirot University, Khlong Toei Nuea, Wathana, Bangkok 10110, Thailand
# Food chemistry, Faculty of Pharmacy, Mahidol University, Thung Phaya Thai, Ratchathewi, Bangkok 10400, Thailand
** Corresponding author: Kpanyaphu@gmail.com
Abstract
Introduction and Objective: The occurrence of emerging diseases has encouraged scientists to search
for new drugs or methods as well as food supplements for health promotion, disease prevention, treatment and
rehabilitation. Nowadays, herbs are one of the targets for drug discovery. This study aimed to explore the effect
of extraction time of Kaeng Liang paste on its immunological activities, as determined by cell viability assay and
the anti-inflammatory activity by NF-kB induction.
Methods: Kaeng Liang paste extracts were obtained by decoction at 10, 20, and 30 minutes; and the
determination of cell viability and anti-inflammatory activity by NF-kB induction of the extracts was performed.
Results: The three extracts of Kaeng Liang paste were capable of reducing cell viability and proliferation
of macrophages. A consequence study about NF-kB induction indicated that there was a trend to reduce the release
of inflammatory substance from macrophage in NF-kB pathway. This effect could be seen when they were up-
regulated by PamCys3. Especially, the extract from 30-min decoction could decrease the function of NF-kB more
than those from 10-min and 20-min decoctions and the untreated cells.