Page 94 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 20 ฉบับที่ 3 กันยายน-ธันวาคม 2565
P. 94

508 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก       ปีที่ 20  ฉบับที่ 3  กันยายน-ธันวาคม 2565




           ไปในอนาคต เพื่อเปนขอมูลสนับสนุนสรรพคุณของ     and deep human articular chondrocytes: implications for
                                                           proteoglycan turnover in inflammatory joint diseases. J
           ตํารับยาบํารุงไขขอในการชวยบรรเทาอาการขอเขา  Immunol. 1998;160(3):1444-8.

           เสื่อมและโรคปวดขอรูมาตอยด เปนแนวทางในการ    9.  Boileau C, Martel-Pelletier J, Moldovan F, Jouzeau
           พัฒนาตํารับยาใหอยูในรูปแบบเภสัชภัณฑตาง ๆ ที่  J-Y, Netter P, Manning PT, Pelletier J-P. The in situ
                                                           up-regulation of chondrocyte interleukin-1–converting
           ทันสมัยทั้งรูปแบบรับประทานและใชภายนอกเพื่อลด   enzyme and interleukin-18 levels in experimental osteo-

           ปริมาณการใชยาตอครั้งและเพิ่มประสิทธิผลดานการ  arthritis is mediated by nitric oxide. Arthritis Rheum.
                                                           2002;46(10):2637-47.
           รักษา หรือเปนทางเลือกในการลดหรือทดแทนการใช    10.  Archanupap S. Osteoarthritis: textbook of medicine.
           ยาแกปวดขอและระงับขออักเสบ (NSAID)            Bangkok: Reankhaw Karnpim; 1989. p. 461-2.
                                                         11.  Archanupap S. Rheumatoid arthritis: textbook of medi-
                                                           cine. Bangkok: Reankhaw Karnpim; 1989. p. 463-5.
                      กิตติกรรมประกำศ                    12.  Zieliński H, Kozłowska H. Antioxidant activity and

                                                           total phenolics in selected cereal grains and their dif-
                การศึกษาครั้งนี้ไดรับทุนสนับสนุนการวิจัยจาก  ferent morphological fractions. J Agric Food Chem.
           มหาวิทยาลัยรังสิต ปีงบประมาณ 2564               2000;48(6):2008-16.
                                                         13.  Suthajit M, Khalsuwan U, Suthajit S, Kheawsuriya P,
                                                           Sinchaikit P. Potential of herbal active ingredient. Chi-
                                                           ang Mai: Faculty of Medicine Chiang Mai University;
                          References
                                                           2000. (in Thai)
             1.  Sitthichaiyakuk P. Acute and chronic inflammation.     14.  Sánchez-Moreno C. Review: methods used to evaluate
               Phitanulok: Faculty of Medicine Naresuan University;   the free radical scavenging activity in foods and biologi-
               2011. 19 p. (in Thai)                       cal systems. Food Science and Technology International.
             2.  Van der Vliet A, Eiserich JP, Cross CE. Nitric oxide: a   2002;8(3):121-37.
               pro-inflammatory mediator in lung disease?. Respir Res.     15.  Iacono A, Gómez R, Sperry J, Conde J, Bianco G, Meli
               2000;1(2):67-72.                            R, Gómez-Reino JJ, Smith AB, Gualillo O. Effect of
             3.  Jung H-W, Seo U-K, Kim J-H, Leem K-H, Park Y-K.   oleocanthal and its derivatives on inflammatory response
               Flower extract of Panax notoginseng attenuates   induced by lipopolysaccharide in a murine chondrocyte
               lipopolysaccharide-induced inflammatory response via   cell line. Arthritis Rheum. 2010;62(6):1675-82.
               blocking of NF-KappaB signaling pathway in murine     16.  Ahmad R, Ali AM, Israf DA, Ismail NH, Shaari K,
               macrophages. J Ethnopharmacol. 2009;122(2):313-9.  Lajis NH. Antioxidant, radical-scavenging, anti-
             4.  Coleman JW. Nitric oxide in immunity and inflammation.   inflammatory, cytotoxic and antibacterial activities of
               Int Immunopharmacol. 2001;1(8):1397-406.    methanolic extracts of some Hedyotis species. Life Sci.
             5.  Guzik TJ, Korbut R, Adamek-Guzik T. Nitric oxide and   2005;76(17):1953-64.
               superoxide in inflammation and immune regulation. J     17.  Wacharakup O, Sripa K, Chathasas D. Anti-free radical.
               Physiol Pharmacol. 2003;54(4):469-87.       Bangkok: P.S. Print; 2006. (in Thai)
             6.  Huang W-H, Lee A-R, Yang C-H. Antioxidative and     18.  Jiménez-Ecrig A, Jiménez I, Pulido R, Saura-Calixto F.
               anti-inflammatory activities of polyhydroxyflavonoids   Antioxidant activity of fresh and processed edible sea-
               of Scutellaria baicalensis Georgi. Biosci Biotechnol   weeds. Journal of the Science of Food and Agriculture.
               Biochem. 2006;70(10):2371-80.               2001;81(5):530-4.
             7.  Aengpanit W. Oxidative stress. Free radicals and anti-    19.  Nagai T, Yukimoto T. Preparation and functional proper-
               oxidants. Chiang Mai: Innovation publishing, Faculty of   ties of beverages made from sea algae. J. Food Chem.
               Medicine, Chiang Mai University; 2012. p.50-1. (in Thai)  2003;81(3):327-32.
             8.  Häuselmann HJ, Stefanovic-Racic M, Michel BA, Evans     20.  Inthranupakorm R. Herbal extraction, preparation and
               CH. Differences in nitric oxide production by superficial   isolation of active ingredient by chromatography. Bang-
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99