Page 184 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 20 ฉบับที่ 3 กันยายน-ธันวาคม 2565
P. 184

598 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก       ปีที่ 20  ฉบับที่ 3  กันยายน-ธันวาคม 2565





              Antibacterial Activity Against Foodborne Pathogen and Anti-inflammatory
              Activity of Caesalpinia sappan Heartwood


              Sumalee Panthong
              Department of Applied Thai Traditional Medicine, Faculty of Medicine, Thammasat University,
              Klongnueng Sub-District, Klong Luang District, Pathumthani 12120, Thailand
              Corresponding author:  psumalee@tu.ac.th

                                                Abstract

                   Bacterial foodborne diseases are found all year round in Thailand. Normally, the treatment of such illnesses
              is primarily supportive; however, antibiotics are considered for severe cases. Caesalpinia sappan (C. sappan) heart-
              wood is used to treat diarrhea by Thai traditional doctors. The aim of this literature review was to gather scientific
              evidence of the antibacterial and anti-inflammatory effects of C. sappan heartwood and its active compounds; for
              a better understanding in its mechanisms for the treatment of bacterial foodborne diseases. The results revealed
              that C. sappan heartwood extracts were capable of inhibiting gram-negative, gram-positive, and antibiotic-resistant
              bacteria. In addition, C. sappan heartwood showed anti-inflammatory activity against nitric oxide and inflammatory
              cytokine release. The main compound of C. sappan heartwood is brazilin, which possesses antibacterial and anti-
              inflammatory activities. Therefore, C. sappan heartwood might be used as an antibacterial and anti-inflammation
              agent in patients with foodborne diseases.
                   Key words:  Caesalpinia sappan, foodborne disease, antibacterial activity, anti-inflammatory activity







                    บทนำ�และวัตถุประสงค์               มีอาการอาเจียนหรืออาการไข้ร่วมด้วย สาเหตุหลัก
                โรคอาหารเป็นพิษเป็นโรคที่พบบ่อยใน      ของการเกิดโรคดังกล่าวมาจากการติดเชื้อแบคทีเรีย

           ประเทศไทยและพบได้ตลอดปี โดยสาเหตุของการ     เช่น Salmonella sp., Shigella sp., Escherichia
           เกิดโรคมีหลายสาเหตุ  หนึ่งในสาเหตุส�าคัญคือการ  coli, Campylobacter enteritis และ Vibrio sp.
           รับประทานอาหารที่ปนเปื้อนเชื้อแบคทีเรีย โดยอาการ  เป็นต้น จากสถิติของส�านักกองระบาดวิทยา

           ของผู้ป่วยโรคอาหารเป็นพิษจากเชื้อแบคทีเรียจะแบ่ง  กรมควบคุมโรค กระทรวงสาธารณสุขพบว่า ในปีพ.ศ.
           ได้ 2 กลุ่มหลัก ๆ คือ กลุ่มที่มีอาการอาเจียนมากกว่า  2562 มีรายงานผู้ป่วยด้วยโรคอาหารเป็นพิษจ�านวน

           อาการอุจจาระร่วง ผู้ป่วยกลุ่มนี้มักจะรับประทาน  110,736 ราย คิดเป็นอัตราป่วย 166.55 ต่อประชากร
           อาหารที่ปนเปื้อนเชื้อแบคทีเรีย Staphylococcus   100,000 คน ซึ่งแม้ว่าจ�านวนผู้ป่วยโรคอาหารเป็นพิษ
           aureus และ Bacillus cereus เข้าไป ส่วนกลุ่มที่สอง  จะลดลงจากปี พ.ศ. 2561 แต่ในปัจจุบันโรคดังกล่าว

           คือกลุ่มที่มีอาการอุจจาระร่วงเป็นหลัก โดยผู้ป่วยจะมี  ก็ยังถือเป็นโรคติดต่อที่ต้องเฝ้าระวัง
                                                                                  [1-2]
           การถ่ายอุจจาระเหลวหรือถ่ายอุจจาระเป็นน�้า และอาจ
   179   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189