Page 103 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 21 ฉบับที่ 2
P. 103

J Thai Trad Alt Med                                   Vol. 21  No. 2  May-Aug  2023  319




            Table 3 Quality assessment of R. nasutus root extract gel preparation (Lot No. GELRN01)
             Certificate of Analysis (COA)
             Product Name :   Rhinacanthus nasutus Root Extract Gel (0.1% rhinacanthin C)
             Active Ingredients :   rhinacanthin C
             Manufacturing Date : 02/01/2020
             Manufacturer :   Medicinal Plant Research Institute    Analytical Date : 20/01/2020
             Lot No. :     GELRN6301               Batch Size : 13 kg

             Test Parameter                             Requirement                Result
             Description                             Honey-orange gel with         Pass
                                                      characteristic odor

             Identification                       Not less than 90.0 % and not   108.13% of labeled
                                                   more than 110.0 % of the    amount (0.108 % w/w)
                                                      labeled amount of
                                                  Rhinacanthin C (0.1 % w/w)
             Microbial limit test*
               - Total aerobic microbial count        ≤ 2 5 10  CFU/g         Less than 10 CFU/g
                                                             2
               - Total combined yeasts and moulds count   ≤ 2 5 10  CFU/g     Less than 10 CFU/g
                                                             1
               - Staphylococcus aureus                   Absence/g               Absence/g
               - Pseudomonas aeruginosa                  Absence/g               Absence/g
               - Clostridium spp                         Absence/g               Absence/g
             Heavy metals**
               - Arsenic                                 ≤ 4 ppm                 Absence/g
               - Cadmium                                 ≤ 0.3 ppm               Absence/g
               - Lead                                    ≤ 10 ppm                Absence/g
               - Mercury                                 ≤ 0.5 ppm               Absence/g
             pH                                          5.4-5.9                    5.5
             *British Pharmacopoeia 2018
             **Thai Herbal Pharmacopoeia 2019
             Conclusion: PASS






                 3.  การทดสอบการก่อกลายพันธุ์ในเชื้อ    ในการทดสอบ พบว่า เชื้อ S. typhimurium ทั้ง 4 สาย
            แบคทีเรียด้วยวิธีการตาม OECD Guidelines No.   พันธุ์ (TA98, TA100, TA1535 และ TA1537) และ

            471                                         เชื้อ E. coli WP2 uvrA มีคุณสมบัติตรงตามลักษณะ

                 การตรวจสอบคุณสมบัติของเชื้อแบคทีเรียที่ใช้  ทางพันธุกรรมที่ก�าหนดทุกการทดสอบ (Table 4)
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108