Page 109 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 20 ฉบับที่ 3 กันยายน-ธันวาคม 2565
P. 109
J Thai Trad Alt Med Vol. 20 No. 3 Sep-Dec 2022 523
A Study of Antioxidant and Physicochemical Stability in Antipyretic Decoction
of Traditional Lanna Recipe
Sakoontala Kongdee , Ratchadawan Aukkanimart , Jirunya Promchiang , Areeya Changthong ,
†
*,‡
*
*
Pranee Sriraj *
* Department of Thai Traditional Medicine, Faculty of Natural Resources, Rajamangala University of Technology Isan,
Sakon Nakhon campus, Rae Sub-District, Phang Khon District, Sakon Nakhon 47160, Thailand
† Master of Thai Traditional Medicine Program, Department of Thai Traditional Medicine, Faculty of Natural Re-
sources, Rajamangala University of Technology Isan, Sakon Nakhon campus, Rae Sub-District, Phang Khon District,
Sakon Nakhon 47160, Thailand
‡ Corresponding author: Ratchadawan.au@rmuti.ac.th
Abstract
During the current COVID-19 outbreak, Thai traditional antipyretic recipes and antipyretic herbs have been
widely studied. Antipyretic Thai/Lanna herbal decoction for relieving fever in the North consists of Tinospora
crispa, Rhinacanthus nasutus, Sauropus androgynus and Alstonia scholaris. This research aimed to study the
physical stability, pH, sedimentation, and color of the Lanna antipyretic decoction at 4˚C, 25˚C and 40˚C with
75 ± 5% RH for 7 days. The testing included the Folin Ciocalteu method for quantifying total phenolic content,
the aluminium chloride colorimetry for flavonoid content, and the DPPH radical scavenging and ABTS methods
for antioxidant activities. The results demonstrated that, for the decoction, the pH values at various temperatures
dropped with storage time, the sediment amounts increased with storage time, but its color did not change at 4˚C.
Its total phenolic and flavonoid contents rose with storage time. The total phenolic contents in mg GAE/g extract at
Days 0 and 7 were 161.13 ± 5.62 and 15.34 ± 6.21 at 4˚C, 160.53 ± 11.78 and 14.32 ± 1.13 at 25˚C, and 160.09 ±
7.39 and 12.82 ± 6.91 at 40˚C, respectively; while the flavonoid contents in mgQE/g extract at Days 0 and 7 were
20.32 ± 0.43 and 7.80 ± 0.34 at 4˚C, 20.10 ± 0.47 and 7.27 ± 0.20 at 25˚C, and 20.06 ± 0.55 and 6.63 ± 0.43 at
40˚C, respectively. The decoction’s free radical inhibition (IC 50) values at 4˚C, 25˚C and 40˚C by DPPH ranged
from 14.74 ± 0.04 to 23.18 ± 0.72 %w/w; and by ABTS the values ranged from 2.63 ± 0.12 to 3.95 ± 0.05 %w/w.
At the storage temperature of 4˚C, the decoction showed the best physical stability. Thus, the results can be used
in setting up storage guidelines for Thai traditional and folk decoctions to ensue the best stability
Key words: fever, decoction, traditional Lanna healer, antioxidant activity, stability
บทนำ�และวัตถุประสงค์ ศาสตร์ในการรักษาสุขภาพ ซึ่งเกิดจากการสั่งสมความ
การแพทย์พื้นบ้านล้านนา เป็นภูมิปัญญาการ รู้ ทักษะและประสบการณ์ สัมพันธ์กับสิ่งแวดล้อม
แพทย์ทางภาคเหนือของไทยที่มีบทบาทส�าคัญต่อ เชื่อมโยงกับธรรมชาติและสิ่งเหนือธรรมชาติ โดยใน
ผู้คน มีการสืบทอดจากรุ่นสู่รุ่นอย่างยาวนาน เป็น การบ�าบัดรักษาอาการเจ็บป่วยจะมีหมอพื้นบ้านล้าน