Page 237 - Acrobat J Trad-21-3-2566
P. 237
720 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก ปีที่ 21 ฉบับที่ 3 กันยายน-ธันวาคม 2566
515 nm. The formula was able to inhibit the Nitric Oxide process with an effective concentration of 1.59 mg/mL.
The stability of the medicinal formula was assessed at temperatures of 50°C, 60°C, 70°C, and 80°C, for durations
of 3, 6, 9, and 12 days. The results revealed that the formula can be stored at 50°C for 7 days, 60°C for 6 days,
70°C for 4 days, 80°C for 3 days, 25°C for 23 days, and 30°C for 16 days.
Discussion: The study demonstrates that the medicinal formula possesses antioxidant and anti-inflammatory
properties, as evidenced by the DPPH assay and Nitric Oxide inhibition method results. These properties align
with the traditional use of the formula in alleviating various symptoms, such as chest pain, muscle pain, numb-
ness, loss of taste, and insomnia. Furthermore, the stability study provides valuable information for determining
the formula’s shelf life and appropriate storage conditions. It is clear that the formula can be stored for different
durations at various temperatures, ensuring its efficacy and safety over time.
Conclusion and Recommendation: This research provides scientific support for the traditional use of
the Thai medicinal formula and highlights its potential benefits in addressing oxidative stress and inflammation,
essential aspects of maintaining overall health. Further studies should explore additional variables and extraction
methods to provide more comprehensive and accurate results.
Key words: Ya Thappayathikhun formula, antioxidant, DPPH assay, nitric oxide, stabilization
บทน�ำและวัตถุประสงค์ ของต�ำรับยำทัพยำธิคุณ แก้กล่อนที่ท�ำให้จุกเสียด
ต�ำรับยำทัพยำธิคุณเป็นต�ำรับยำในคัมภีร์แพทย์ เป็นพรรดึก เจ็บเมื่อยขบตำมร่ำงกำย กินอำหำรไม่รู้
แผนโบรำณของขุนโสภิตบรรณลักษณ์เล่ม 2 กล่ำว รส นอนไม่หลับ
[1]
ไว้ดังนี้ “ยำชื่อทัพยำธิคุณ เอำสะค้ำน ผักแพวแดง ในทำงกำรแพทย์แผนไทย ต�ำรับยำทัพยำธิคุณ
ดองดึง ว่ำนน�้ำ ยำด�ำ มหำหิงคุ์ โกฐสอ โกฐจุฬำลัมพำ นิยมน�ำมำรักษำบรรเทำอำกำรชำปลำยมือปลำยเท้ำ
โกฐพุงปลำ กัญชำ อุตพิด เนื้อฝักรำชพฤกษ์ ชะเอม และอำกำรมือบวมในผู้ป่วยมะเร็งตับ ซึ่งต�ำรับยำ
[2]
เทศ ดีปลี แก่นแสมทะเล เอำสิ่งละ 1 ส่วน พริกไทย ทัพยำธิคุณมีตัวยำดังนี้ สะค้ำน ผักแพวแดง ดองดึง
ล่อนเท่ำยำทั้งหลำย ต�ำเป็นผง เอำน�้ำใบกะเม็งน�้ำ ลูก ว่ำนน�้ำ ยำด�ำ มหำหิงค์ โกฐสอ โกฐจุฬำลัมพำ โกฐ
ประค�ำดีควำย เคล้ำยำผงตำกแดดให้แห้งสิ่งละ 7 ครั้ง พุงปลำ อุตพิต เนื้อในฝักรำชพฤกษ์ ชะเอมเทศ ดีปลี
แล้วบดด้วยน�้ำผึ้ง กินหนัก 1 สลึง แก้กล่อน 5 ประกำร แก่นแสมทะเล กัญชำ อย่ำงละ 1 ส่วน และพริกไทย
ซึ่งให้จุกเสียดแลเป็นพรรดึก แก้ลมเป็นก้อนในอุทร ล่อน 16 ส่วน ทัพยำธิคุณเป็นต�ำรับที่มีส่วนผสมของ
ให้เจ็บทั่วร่ำงกำย เจ็บสะเอว มือเท้ำตำยกระด้ำงแล กัญชำ สำรที่พบกำรใช้มำกคือ cannabidiol (CBD),
เมื่อยขบทุกข้อทุกล�ำ ขัดแข้งขำ เจ็บทวำรหนัก พิกำร Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), canna-
ต่ำง ๆ เจ็บศีรษะเวียนหน้ำตำ เจ็บไหล่ทั้งสอง ปำก binol (CBN) และ cannabigerol (CBG) เมื่อเปรียบ
เปรี้ยว เสียงแหบแห้ง ขัดสีข้ำง ขัดอก ท้องขึ้น กิน เทียบกลุ่มอำกำร และข้อบ่งใช้ กำรใช้ต�ำรับยำแผน
อำหำรไม่มีรส นอนไม่ใคร่หลับ โรคทั้งนี้เป็นเพรำะ ไทยที่มีกัญชำเป็นส่วนประกอบกับสำรส�ำคัญ หรือสำร
เสมหะแห้ง บุรุษและสตรีเป็นเหมือนกัน’’ สรรพคุณ สกัดจำกกัญชำทำงกำรแพทย์แผนตะวันตก พบควำม