Page 236 - Acrobat J Trad-21-3-2566
P. 236
J Thai Trad Alt Med Vol. 21 No. 3 Sep-Dec 2023 719
ทราบถึงคุณสมบัติทางเคมีในการต้านอนุมูลอิสระและคุณสมบัติในการต้านการอักเสบ และยังพบว่าตำารับยาทัพยาธิ
คุณสามารถเก็บไว้ที่อุณหภูมิ 25˚ซ. ได้นานถึง 23 วัน โดยตำารับยาทัพยาธิคุณเป็นตำารับยาทางการแพทย์แผนไทยที่
ช่วยในการบรรเทาอาการจุกเสียดในอก แก้ปวดกล้ามเนื้อ มือชาเท้าชา นอนไม่หลับ ซึ่งสอดคล้องกับผลการศึกษาที่
พบว่า ตำารับยาทัพยาธิคุณสามารถต้านอนุมูลอิสระซึ่งเป็นสารที่ช่วยให้ชะลอความเสื่อมของร่างกายและยังต้านการ
อักเสบได้อีกด้วย
ข้อสรุปและข้อเสนอแนะ: จากการศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ฤทธิ์การยับยั้งการอักเสบ พบว่า สารสกัดตำารับ
ยาทัพยาธิคุณที่สกัดด้วย เอทานอล 95% ต้องใช้ปริมาณ 0.8859 mg/ml จึงจะสามารถต้านอนุมูลอิสระเมื่อเทียบกับสาร
มาตรฐาน ascorbic acid และใช้ปริมาณ1.59 mg/ml ในการต้านการอักเสบ. ในด้านความคงตัวตำารับยาทัพยาธิคุณใน
รูปแบบผงสามารถเก็บที่อุณหภูมิห้อง 25˚ซ. ได้นานถึง 23 วัน อย่างไรก็ตามการศึกษาครั้งนี้ใช้กระบวนการสกัดด้วย
เอทานอล เพียงอย่างเดียว ในการศึกษาครั้งต่อไปควรเพิ่มตัวแปรและวิธีการสกัดที่หลากหลายเพื่อให้ได้ผลการศึกษา
ที่ครอบคลุมและแม่นยำายิ่งขึ้น
คำ�สำ�คัญ: ตำารับยาทัพยาธิคุณ, การต้านอนุมูลอิสระ, DPPH assay, nitric oxide, ความคงตัว
Antioxidant, Anti-inflammation and Stability Properties of Ya Thappayathikhun
Formula Extract
Naruemon Thianwan*, Apinya Lomthaisong*, Kanoknan Lasongmueang*,‡, Wudtichai Wisuitiprot†
* Thai Traditional Medicine, Sirindhorn College of Public Health Phitsanulok, Wang Thong Sub-District,
Wang Thong District, Phitsanulok 65130, Thailand
† Graduate School, Sirindhorn College of Public Health Phitsanulok, Wang Thong Sub-District,
Wang Thong District, Phitsanulok 65130, Thailand
Corresponding author: Kanoknan@scphpl.ac.th
‡
Abstract
Introduction and Objectives: Ya Thappayathikhun is a Thai traditional medicinal (TTM) formula com-
monly used to treat numbness due to diabetes. This research aimed to investigate the pharmacological properties
of the TTM formula especially its antioxidant and anti-inflammatory activities as well as extract stability. The
researchers sought to prove the pharmacological properties of this medicinal formula since no previous pharmaco-
logical studies had been conducted on it. Additionally, they aimed to confirm that the medicinal formula possesses
antioxidant and anti-inflammatory properties, which can help slow down cellular deterioration, aligning with the
traditional use of this formula to alleviate symptoms such as muscle pain, chest pain, numbness, loss of taste, and
insomnia.
Methods: This research was conducted in a laboratory setting and involved the study of antioxidant proper-
ties using the DPPH assay, anti-inflammatory properties using the Nitric Oxide method, and an examination of the
formula’s stability with Piperine as the main compound, assessed through High-Performance Liquid Chromatography
(HPLC) at temperatures of 50°C, 60°C, 70°C, and 80°C over durations of 3, 6, 9, and 12 days.
Results: Antioxidant properties were studied using the DPPH assay at concentrations of 5, 2.5, 1.25, 0.625,
0.312, and 0.156 mg/mL, at a light wavelength of 515 nm. The formula exhibited antioxidant properties with an ef-
fective concentration of 0.8859 mg/mL. Anti-inflammatory properties were studied using the Nitric Oxide inhibition
method at concentrations of 1, 0.5, 0.313, 0.156, 0.078, 0.039, 0.020, and 0.098 mg/mL, at a light wavelength of