Page 168 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 19 ฉบับที่ 3
P. 168
714 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก ปีที่ 19 ฉบับที่ 3 กันยายน-ธันวาคม 2564
Treatment of Chronic Gastritis by Using Traditional Chinese Medicine
Pawinee Charoensirisuttikul , Sineenart Sartwej , Rifhan Yusoh ,Suriyan Ontongtim ,
*,‡
*
†
*
Phukijj Laojerunkul *
* Faculty of Oriental Medicine, Chiang Rai College, 199 Moo 6, Pa O Don Chai Subdistrict, Mueang District,
Chiang Rai 57000, Thailand
† Huachiew Traditional Chinese Medicine (TCM) Clinic Korat Branch, 2 Mittaphap Road, Nai Mueang Subdistrict,
Mueang District, Nakhon Ratchasima 30000, Tailand
‡ Corresponding author: nahmoui1@gmail.com
Abstract
Chronic gastritis (CG) is a common disease of the gastrointestinal tract. In traditional Chinese medicine
(TCM), it is called Wei Wan Tong (pain in the epigastric region) and Pi Man (flatulence). Chronic gastritis has had
a history of disease causes and treatment since ancient times. It was first recorded in the Nei Jing scriptures and
has been studied until now. The disease is clinically manifested as pain in the upper abdomen, chest pain and side
flank pain, loss of appetite, nausea, vomiting, indigestion, sour belching, bitter taste in the mouth, dry throat, foul-
smelling liquid stools, yellow urine, red tongue with sticky yellow plaque, and fast pulse. The symptoms tend to
be more severe with mood swings, alcohol drinking, and eating spicy food. Some cases may also have intermittent
abdominal pain and irritable bowel syndrome. In TCM, the symptoms of the disease are divided into primary and
secondary symptoms, all of which can be classified into seven syndromes: cold asthenia syndrome of spleen and
stomach, damp heat syndrome of spleen and stomach, heat syndrome of liver and stomach, Qi asthenia syndrome
of spleen and stomach, Qi stagnation syndrome of liver and stomach, Yin asthenia syndrome of stomach, and
blood stasis syndrome of stomach. The TCM treatment process is based on four basic diagnostic methods: seeing,
listening and smelling, asking, and taking a pulse and palpation; and then an analysis is performed to differentiate
the syndromes and determine the appropriate treatment (Bian Zheng Lun Zhi), curative care and gastric cancer
prevention.
Key words: chronic gastritis, traditional Chinese medicine, treatment
บทนำ�และวัตถุประสงค์ วัฒนธรรมหยางเสา (Yang Shao) เริ่มมีการท�ายาต้ม
ศาสตร์การแพทย์แผนจีนมีประวัติศาสตร์ โดยมีการผลิตภาชนะส�าหรับต้มยา ยาต้มเป็นจุดเด่น
ที่ยาวนานมาหลายพันปี มีต�านานและหลักฐาน ของการแพทย์แผนจีน ในยุคจั้นกั๋ว (Zhan Guo) พบ
ทางโบราณคดีมากมาย ในช่วงยุคโบราณอายุราว ต�าราการแพทย์เขียนบนผ้าไหมและไม้ไผ่จากสุสาน
4,000-5,500 ปีก่อนได้เริ่มมีการใช้เข็มหินและเริ่มน�า หม่าหวางตุย (Ma Wang Dui) ยุคราชวงศ์จิ้นเป็น
สมุนไพรมาใช้รักษาโรค ในรัชสมัยจักรพรรดิหวงตี้ ยุคที่การแพทย์และเภสัชกรรมของจีนมีการพัฒนา
(Huang Di) เป็นผู้ริเริ่มร่วมกับแพทย์ในราชส�านัก อย่างเต็มที่ โดยได้รับอิทธิพลจากลัทธิขงจื่อ(Kong Zi)
ถกปัญหาวิชาความรู้ทางการแพทย์ วิธีรักษา รวมทั้ง ลัทธิเต๋า และศาสนาพุทธ ช่วงยุคราชวงศ์หมิงเป็นยุค
การเขียนใบสั่งยา เพื่อร่างบันทึกเป็นต�าราแพทย์ ในยุค พัฒนาการแพทย์และเวชปฏิบัติแผนใหม่ เหตุการณ์