Page 129 - วารสารการแพทย์แผนไทยฯ ปีที่ 18 ฉบับที่ 3
P. 129

J Thai Trad Alt Med                                    Vol. 18  No. 3  Sep-Dec  2020  561





               The Study of Antioxidant Activity and the Development of Heel Cream Made
               from Ananas Comosus (L.) Merr Core Extract

               Sathaporn Satsue , Wilailak Suksai, Chatdanai Uparawanna
                             *
               Department of Thai Traditional Medicine, Kanchanabhishek Institute of Medical and Public Health Technology,
               Nonthaburi 11150, Thailand
               * Corresponding author: satha.arm@gmail.com

                                                 Abstract

                    This research aimed to study the antioxidant activity of and to develop a heel cream from Ananas comosus (L.)
               Merr (pineapple, Golden Trat variety) core extract. The biological activities of the 95% ethanolic extract of
               A. comosus core were tested in vitro for their antioxidant activity using 2,4-dipenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH)
               assay. Then the extract was used to formulate a heel cream. The results showed that the 95% ethanolic extract
               of A. comosus core exhibited the highest antioxidant activity with an IC  value of 968.39 ± 0.06 µg/ml.
                                                                     50
               The researchers worked out formulas for the cream at different concentrations, and the cream that passed a physical
               stability test was considered to be the best formula, resulting in a cream with smooth and soft texture, pineapple
               core yellow color and smell, which was not a bad smell. The cream also had a good cream flow, no microbial or
               fungal growth, no creaming and cracking at pH 5-6. Based on a test with 30 volunteers, they all were satisfied
               with the cream at a high level (mean, 4.36 on a 5-point scale). The reasons for the high satisfaction were: ease
               of use, maintaining skin’s natural moisture balance, non-irritating property, rapid absorbability, smoothness, and
               non-greasiness. Thus, this study has provided the information for further development of cosmeceutical products,
               and increased the value of the non-edible part of Golden Trat pineapple.

                    Key words:  antioxidant activity, development of heel cream, Ananas comosus (L.) Merr core




                     บทนำ�และวัตถุประสงค์               มีอาการเจ็บบริเวณที่มีการแตกของส้นเท้า เดินลำาบาก

                 การดูแลผิวหนังนอกจากสุขภาพผิวกายแล้ว   และอาจส่งผลทางด้านบุคลิกภาพได้เช่นกัน ในการ
            การให้ความสำาคัญกับสุขภาพของเท้า ก็เป็นอวัยวะ  ดูแลส้นเท้าแตกมีหลากหลายวิธีด้วยกัน อาทิ การสวม

            หนึ่งที่สำาคัญมาก ที่เราต้องใช้ตลอดเวลาตั้งแต่เช้า  ใส่รองเท้าเพื่อสุขภาพ เปลี่ยนอิริยาบถในการเดิน ยืน
                 ่
            จรดคำา และบริเวณที่ไม่ควรละเลย คือบริเวณส้นเท้า    การรับประทานอาหารที่มีประโยชน์ ซึ่งเป็นการบำารุง
            ซึ่งส้นเท้าเป็นส่วนหนึ่งของบริเวณเท้าหรือที่เรียกว่า  ตั้งแต่ภายใน รวมทั้งการดูแลโดยการใช้ครีมหรือ

            ฝ่าเท้า ประกอบไปด้วยเส้นเลือด เส้นประสาท และ  โลชั่นทาบำารุงผิวบริเวณเท้าจากภายนอก เพื่อเติม
            ผิวหนังชั้นหนังแท้ ชั้นหนังกำาพร้า  บริเวณชั้นหนัง  ความชุ่มชื้นและไขมันให้แก่ชั้นผิว เสริมสร้างความ
                                      [1]
            กำาพร้านี้เองเป็นส่วนที่เกิดปัญหาการแตกของส้นเท้า   แข็งแรง และบำารุงให้ผิวมีสุขภาพดีสม่ำาเสมอ ไม่หยาบ
            เนื่องจากการใช้เท้าเป็นเวลานาน ๆ หรืออาจจะมีสาร  กร้าน แห้ง ลอก แตก หรือระคายเคือง  ซึ่งการบำารุง
                                                                                     [2]
            เคมีกัดเท้า ที่เป็นสาเหตุทำาให้เกิดอาการส้นเท้าแตก   บริเวณส้นเท้าแตกจะเน้น สารสกัดพืชสมุนไพรใน
   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134