Page 69 - วารสารกรมการแพทย์แผนไทยฯ ปีที่ 17 ฉบับที่ 3
P. 69
J Thai Trad Alt Med Vol. 17 No. 3 Sep-Dec 2019 419
Quality Control of Ya Thatu Obchey Preparation by High Performance Liquid
Chromatography
Siriporn Siniltae , Chakkaphong Chawaha , Kusuma Jitsaeng , Zongporn Juengmunkong ,
*
*
*
*
Thaweesak Juengwatanatrakul , Sudarat Homhual , Supattra Rungsimakan ,
*
*
†
Rawiwun Kaewamatawong * ,‡
Faculty of Pharmaceutical Sciences, Ubon Ratchathani University, Ubon Ratchathani 34190, Thailand
*
Department of Thai Traditional and Alternative Medicine, Ministry of Public Health, Nonthaburi 11000, Thailand
†
Corresponding author: rawiwun.k@ubu.ac.th
‡
Abstract
Ya thatu obchey preparation is a herbal remedy in the Thai National List of Essential Medicines which is
used for the treatment of indigestion. The quality control methods of the mixture have not been reported. The Objec-
tive of this study was to identify constituents in Ya thatu obchey preparation and to quantify contents of chemical
markers in the preparation by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Qualitative and quantitative
analyses of the samples were determined using HPLC method. The method was validated on parameters including
linearity, accuracy, and precision. From this study, gallic acid, cinnamic acid, glycyrrhizin, cinnamaldehyde and
eugenol, were simultaneously detected in HPLC chromatogram and identified by comparison with those of the
standard compounds. Chemical markers (cinnamic acid, glycyrrhizin, eugenol) presented good linearity within
2
the test range (r > 0.9950). The limit of detection and the limit of quantitation varied from 0.08 to 0.24 µg/ml and
0.30 to 2.24 µg/ml, respectively. The relative standard deviations of intraday precision were 0.86 to 3.51%. The
relative standard deviations of intraday precision of compounds were 0.94 to 6.03%. The recovery of the method
was in the range 85.27 to 102.80%. The contents of marker compounds in Ya thatu obchey preparation samples
were also quantified by this HPLC method. The results showed that the contents of cinnamic acid, glycyrrhizin,
and eugenol were 0.04 to 0.11, 0.70 to 3.15 and 0.19 to 3.38%w/w, respectively. In conclusion, the HPLC method is
suitable for qualitative and quantitative analysis of chemical markers in Ya thatu obchey preparation. However, Ya
thatu obchey preparation consists of various monoterpenes. This group of compounds generally lacks UV-Visible
absorption chromophores. Therefore, other analytical techniques should be selected to determine these constituents.
Key words: Ya thatu obchey preparation, High Performance Liquid Chromatography, chemical markers
บทนำ�
บำารุงธาตุ บำารุงกำาลัง เปลือกสมุลแว้ง (Cinnamo-
ยาธาตุอบเชยเป็นยาจากสมุนไพรที่จัดอยู่ใน mum bejolghota (Buch.-Ham.) Sweet) ใช้ขับลม
บัญชียาหลักแห่งชาติ (บัญชียาจากสมุนไพร) เป็นยา แก้ท้องอืด ท้องเฟ้อ ผลกระวาน (Amomum testa-
[1]
รักษากลุ่มอาการทางระบบทางเดินอาหาร มีสรรพคุณ ceum Ridl.) มีฤทธิ์ขับลม ขับเสมหะ บำารุงธาตุ ดอก
บรรเทาอาการท้องอืด ท้องเฟ้อ ยาธาตุอบเชยประกอบ กานพลู (Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M.
ด้วยเครื่องยา 5 ชนิด ได้แก่ เปลือกอบเชยเทศ (Cin- Perry.) ช่วยย่อยอาหาร ขับลมในกระเพาะลำาไส้ ส่วน
namomum zeylanica Blume) ใช้ขับลม ขับเสมหะ รากชะเอมเทศ (Glycyrrhiza glabra L.) ทำาให้ชุ่มชื้น