Page 123 - วารสารการแพทย์แผนไทย ปีที่ 20 ฉบับที่ 3 กันยายน-ธันวาคม 2565
P. 123
J Thai Trad Alt Med Vol. 20 No. 3 Sep-Dec 2022 537
The Evaluation of Physico-Chemical Properties of Garcinia cowa Roxb. Leaves
Thanawat Thongchin , Aussavashai Shuayprom, Sayan Ruengkhet, Sakwichai Ontong
*
Medicinal Plant Research Institute, Department of Medical Sciences, Ministry of Public Health,
Talad-Kwan Sub-District, Mueang District, Nonthaburi 11000, Thailand
* Corresponding author: thanawat.t@dmsc.mail.go.th
Abstract
Garcinia cowa Roxb. ex Choisy, or chamuang in Thai, belongs to Family Clusiaceae. The young leaves
of G. cowa are sour and used as laxative, antipyretic and mucolytic agents, and also as food. From a preliminary
biological test, the ethanolic extract of G. cowa leaves inhibited cholesterol absorption. However, the standard
methods for quality control guidelines of this plant have not been established in the Thai Herbal Pharmacopoeia.
Therefore, the aim of this study was to investigate the physico-chemical properties of G. cowa leaves. Seventeen
samples of G. cowa leaves were obtained from natural sources in Thailand and compared to the authentic sample
received from the Herbarium Laboratory. As a result, the properties were shown as follows (mean ± SD): the
moisture, the total ash, the acid-insoluble ash, the water-soluble extractive, the 95% ethanol-soluble extractive and
the total polyphenol contents (calculated on a dry basis as gallic acid), using Folin-Ciocalteu’s method, were 6.98
± 0.81, 5.88 ± 1.26, 0.03 ± 0.01, 27.43 ± 3.47, 22.66 ± 2.75 and 2.10 ± 0.53 % w/w, respectively. The thin layer
chromatographic identification showed 13 samples were positive to flavonoids and contained orientin. The results
of this study have led to the establishment of a monograph and standards of G. cowa leaves in the Thai Herbal
Pharmacopoeia for use as a reference in Thailand.
Key words: Garcinia cowa leaves, physico-chemical properties
บทนำ�และวัตถุประสงค์ สีนวล มีกลิ่นหอม ออกดอกตามกิ่ง ผลทรงกลม เว้า
ชะมวง มีชื่อทางวิทยาศาสตร์ว่า Garcinia เป็นพู ผลมีเนื้อสีเหลือง รสฝาด ผลสุกสีเหลืองส้ม มี
cowa Roxb. ex Choisy จัดอยู่ในวงศ์ Clusia- เมล็ดอยู่ภายใน 4-6 เมล็ด เจริญเติบโตได้ดีตามป่าชื้น
ceae มีชื่ออื่น ๆ เช่น กะมวง มวงส้ม หมากโมก มี ทางภาคใต้และภาคตะวันออก อาจพบได้บ้างในเขต
[1]
ลักษณะทางพฤกษศาสตร์เป็นไม้ยืนต้นขนาดกลาง ภาคกลาง ใบอ่อนของชะมวงมีรสเปรี้ยว มีสรรพคุณ
สูงประมาณ 10 เมตร ใบเป็นใบเดี่ยว ขอบใบเรียบ ยาพื้นบ้านช่วยระบายท้อง แก้ไข้ กัดฟอกเสมหะ แก้
[2]
ใบหนายาว สีเขียวอ่อนถึงสีเขียวอมม่วงแดง ก้าน ธาตุพิการ นอกจากนี้ใบอ่อนและยอดอ่อนนิยมน�า
ใบยาว 1-2 เซนติเมตร ตัวใบยาว 18-20 เซนติเมตร มาใช้รับประทานเป็นผักจิ้มน�้าพริก หรือน�าไปใช้ปรุง
ใบออกเป็นคู่ตรงข้ามกัน มีกลิ่นหอม ดอกขนาดเล็ก อาหาร ประชากรทางภาคใต้และตะวันออกนิยมรับ
ประมาณ 10-15 มิลลิเมตร มี 3 กลีบ กลีบดอกแข็ง ประทานชะมวง โดยน�ามาปรุงอาหารให้สุกก่อน เช่น