Page 182 - วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก ปีที่ 19 ฉบับที่ 2 พฤษภาคม-สิงหาคม 2564
P. 182

412 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก      ปีที่ 19  ฉบับที่ 2  พฤษภาคม-สิงหาคม 2564





              Development of Skin Scrub Made from Sangyod Rice (Oryza sativa L.)

              Mareedee Yusoh, Aodi Whanmuang, Piyanuch Suwannarat , Sirirat Sriraksa
                                                             *
              Department of Thai Traditional Medicine, the Faculty of Health and Sports Science, Thaksin University,
              Ban Phrao Sub-District, Pa Phayom District, Phatthalung 93210, Thailand
              * Corresponding Author:  piyanuch.s@kkumail.com


                                                Abstract

                   The objective of this study was to develop a skin scrub from sangyod rice. The skin scrub was prepared from
              sangyod rice that had the best physical properties and consisted of 40%, 20%, 20%, 10% and 10% of sangyod rice,
              tamarind, salty, black sesame and dehydrated coconut, respectively. The test was conducted in 25 healthy volunteers
              by having them scrub with the product at the test site twice a week consecutively over a period of 8 weeks. Data
              were collected and then analyzed by using basic statistics to determine percentages, means, standard deviations,
              and to perform a paired t-test of hypothesis. The physical properties evaluation showed that the exfoliating product
              made from the best sangyod rice had a medium coarse texture, uneven dark brown color, mild scent of rice milk
              mixed with black sesame, no foreign matter, and a pH of 5. In all volunteers, after using the product, they had more
              significantly brightened and moisturized skin (p < 0.05), none had any skin irritation. Their satisfaction with the
              product was at high and highest levels and 72% of them were satisfied with the jar-packaging form.

                   Key words:  development, skin scrub, sangyod rice






                    บทนำ�และวัตถุประสงค์               และหน่วยงานภาคเอกชน เพื่อให้มีนวัตกรรมแปรรูป

                ข้าวเป็นผลิตผลทางการเกษตรที่สำาคัญของ  ข้าวเป็นผลิตภัณฑ์อาหารเสริม เครื่องสำาอาง และ
           ประเทศไทยที่มีการส่งออกไปจำาหน่ายต่างประเทศ  เวชสำาอาง เป็นต้น [3]

           มากเป็นอันดับ 1  ปัจจุบันการแข่งขันในตลาดค้า     ข้าวที่มีความสำาคัญของภาคใต้ คือ ข้าวสังข์หยด
                         [1]
           ข้าวโลกมีสูงขึ้น และมีแนวโน้มที่ทิศทางราคาข้าวใน  (Oryza sativa L.) เป็นพันธุ์ข้าวเฉพาะถิ่นที่มีแหล่ง

           ตลาดโลก จะทรงตัวในระดับตำา  ดังนั้นโครงการ  ปลูกดั้งเดิมอยู่ในจังหวัดพัทลุง โดยข้าวสังข์หยดมี
                                    ่ [2]
           การแปรรูปข้าวเพื่อสร้างมูลค่าในเชิงพาณิชย์จึงเป็น  การนำามาแปรรูปในรูปแบบต่าง ๆ เช่น ผลิตภัณฑ์
           วิธีการหนึ่งในการหลีกเลี่ยงปัญหาด้านส่งออกข้าวใน  บำารุงเส้นผม  ผลิตภัณฑ์ขนมขบเคี้ยว  และกาแฟ
                                                                [4]
                                                                                     [5]
           อนาคต ซึ่งข้าวสามารถนำามาแปรรูปเป็นผลิตภัณฑ์  ข้าวสังข์หยด  ข้าวสังข์หยดเป็นข้าวที่มีคุณค่าทาง
                                                                 [6]
           ชนิดต่าง ๆ เช่น อาหารสำาเร็จรูป อาหารขบเคี้ยว เครื่อง  โภชนาการมากกว่า ข้าวกล้องและข้าวซ้อมมือ โดยมี
                                                                                        ้
           ดื่มเพื่อสุขภาพ ขนมไทย เครื่องดื่มแอลกอฮอล์ และ  สารสำาคัญคือ โปรตีน ไขมัน คาร์โบไฮเดรต นำา เส้นใย
           แป้งข้าวทดแทนในผลิตภัณฑ์ต่าง ๆ อีกทั้งภาครัฐยัง  อาหาร เถ้า ธาตุเหล็ก วิตามิน B1 วิตามิน B3 สารกาบ้า
           มีการสนับสนุนให้มีการศึกษาวิจัยในสถาบันการศึกษา  (GABA) และสารต่อต้านอนุมูลอิสระ  นอกจาก
                                                                                     [7]
   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187