Page 154 - วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก ปีที่ 19 ฉบับที่ 2 พฤษภาคม-สิงหาคม 2564
P. 154

384 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก      ปีที่ 19  ฉบับที่ 2  พฤษภาคม-สิงหาคม 2564





              Development of Sukkasemnoi Traditional Medicine in Tablet Dosage Form

              Rungaroon Aruncharathorn , Baramee Jarupramote , Thanu Thongnopkoon ,
                                     *
                                                                            †
                                                        *
              Rungravi Temsiririrkkul , Ornlaksana Paeratakul *,‡
                                  *
              * Faculty of Pharmacy, Thammasat University, Klong Nueng Sub-District, Klong Luang District, Pathum Thani 12121
              † Faculty of Pharmacy, Srinakharinwirot University, Ongkarak Sub-District, Ongkarak District, Nakhon Nayok 26120
              ‡ Corresponding author:  ornlaksanap@gmail.com



                                                Abstract

                   Sukkasemnoi recipe is a Thai traditional medicine indicated for insomnia. The objective of this study was to
              develop Sukkasemnoi recipe in tablet dosage form. The study was divided into three parts: (1) preformulation study:
              micromeritic studies including microscopic study, sieve analysis and flow property study; (2) tablet preparation
              using wet granulation method; and (3) tablet evaluation. Results and discussion: (1) Microscopic study revealed
              irregular particle shapes and wide particle size distribution of crude drug powder. Sieve analysis showed a bimodal
              distribution with an average particle size of 622.41 microns. Angle of repose was 38.99 ± 0.94 degrees; and its bulk
              density, tapped density and compressibility index were 0.41 g/ml, 0.67 g/ml and 38.33%, respectively, indicating
              poor flow property. (2) Tablet preparation: The tablets were prepared by wet granulation. Each 500-mg tablet
              contained 250-350 mg of the active ingredient. (3) Tablet evaluation: Physical appearance of the prepared tablets
              was brownish green in color with a mild characteristic odor and bland taste. Selected formulations had acceptable
              physical properties (weight variation, friability, disintegration time) according to the United States Pharmacopeia,
              Volume 42. Drug release at 30 minutes (T ) was greater than 80%. Accelerated stability testing revealed that heat
                                           30
              and humidity had a significant effect on physical properties of the tablets.
                   Key words:  Sukkasemnoi, tablet, insomnia, Thai traditional medicine




                    บทนำ�และวัตถุประสงค์               Sweet)] ส่วนเหง้ำ [โกฐหัวบัว (Ligusticum sinense

                ต�ำรับยำสุขเกษมน้อยเป็นต�ำรับยำแผนโบรำณ  Oliv.)] ส่วนผล [ลูกเอ็น (Elettaria cardamomum
           ที่อยู่ในคัมภีร์อติสำรและยำแก้บิด ประกอบด้วย  (L.) Maton), ลูกช้ำพลู (Piper sarmentosum

           สมุนไพรที่มีรสเผ็ดร้อน  มีน�้ำมันหอมระเหย   Roxb.), เทียนขำว (Cuminum cyminum L.), เทียน
           (essential oil) และน�้ำมันระเหยยำก (fixed oil) ซึ่งมี  ข้ำวเปลือก (Foeniculum vulgare Mill.), เทียนตำ-
           กลิ่นหอมเฉพำะตัวและมีฤทธิ์ขับลม ต�ำรับประกอบ  ตั๊กแตน (Anethum graveolens L.), กระวำน

           ด้วยเครื่องยำสมุนไพรจ�ำนวน 16 ชนิด  เครื่องยำได้  (Amomum testaceum Ridl.), ลูกสมอไทย
                                        [1]
           มำจำกหลำยส่วนของพืช ได้แก่ ส่วนเปลือกต้น    (Terminalia chebula Retz.), ลูกสมอพิเภก

           [ชะลูด (Alyxia reinwardtii Blume), อบเชย    (Terminalia bellirica (Gaertn.) Roxb.), ลูกมะขำม-
           (Cinnamomum verum J. Presl), สมุลแว้ง       ป้อม (Phyllanthus emblica L.)] ส่วนเมล็ด [เทียน-
           (Cinnamomum bejolghota (Buch.-Ham.)         ด�ำ (Nigella sativa L.), เทียนแดง (Lepidium
   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159